Chia mag 100g /azték zsálya/

Chia mag 100g /azték zsálya/

CHIA MAG 100g

 

 

Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.

 

A Chia szó jelentése “olajos” és a Nahuatl chian szóból származik.

 

A Chia mag fantasztikus összetevői miatt nagy jelentőséggel bír.

 

A CHIA TÖRTÉNETE

AZ AZTÉKOK ŐSI KINCSE

A Chia magot az aztékok és a maják használták feljegyzések szerint élelmiszerként már ie. 3500 -ban. Kolumbusz idején az aztékok 3 fő tápláléka közé tartozott, a kukorica és a bab mellett. A Chia magot használták gabonaként, olajat préseltek belőle, valamint arc és test festék alapanyagaként. A dél-amerikai azték és maja törzsek a “futók étke”-ként is nevezték, ugyanis elegendő energia és tápanyag forrásként szolgált egy hosszú vadászati napra is.

 

Az aztékok által leigázott népek, adóként Chia magot adtak az uralkodóknak, valamint vallási szertartások alkalmával az isteneknek ajánlották.

 

A legenda úgy tartja, hogy a spanyol hódítók látva, hogy a Chia mag milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál, úgy gondolták, hogy ha kiírtják a Chia ültetvényeket, akkor könnyebben meghódíthatják Dél-Amerikát. Ez a gondolat sajnos majdnem a Chia mag – vagy másnéven aztékzsálya-mag – teljes pusztulásához vezetett.

 

MEGOLDÁS A MAI MODERN TÁPLÁLKOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ BETEGSÉGEKRE

A Chia mag csak a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába.

 

Érdemes megjegyezni, hogy 500 évvel az amerikai kontinens felfedezése után, a modern tudomány rávilágított arra, hogy a Dél-Amerikában élő őshonos lakosság étrendje sokkal egészségesebb volt a modern étrendhez képest. A Chia mag mint egy újonnan felfedezett élelmiszer lehetőséget biztosít, hogy rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat.

 

Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.

 

Chia mag jellemzői:

  • - a leggazdagabb természetes lelőhelye az Omega 3 zsírsavnak
  • - növényi termék, így koleszterinmentes
  • - gazdag oldhatatlan (több mint 30%) és oldódó (5-6%) rostokban egyaránt
  • - telített zsírsav tartalma nagyon alacsony
  • - proteinben gazdag
  • -antioxidánsokban gazdag
  • - magas ásványi anyag tartalma van: kálcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium.
  • - évekig tárolható
  • - felhasználása széleskörű lehetőségeket kínál a mindennapi egészséges táplálkozásban
365 Ft
Egységár: 3 650 Ft/kg
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Adatok
Vélemények
Adatok
Cikkszám
BIO001
Vélemények
Webáruház készítés
olcso.hu arkoz.hu olcsobbat.hu arcedula.hu simplepay_hu