Használati útmutató, a befőzés folyamata

Használati útmutató, a befőzés folyamata

A Weninger konyhai Befőzőautomata WBA 98142035 használati útmutatója és a befőzés folyamata.

A hőfok- illetve időkapcsolóval ellátott Befőzőautomata jelentősen megkönnyíti a befőzéssel járó munkát, használata mindenki számára gyors és egyszerű.
A befőzőgép, amely kétrétegű zománcozott acélból készült, hő- és saválló, ezért könnyű tisztítani. A tető hő-és törésálló műanyagból készült.
A készülék 1800W/230V-os fűtőtesttel van ellátva. Az űrtartalma: 27 liter

 

ÜZEMBEHELYEZÉS ELÕTT OLVASSA EL FIGYELMESSEN A
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT ÉS A LEÍRTAKAT PONTOSAN TARTSA BE!

1. A készülék hagyományos, földelt dugvillával van felszerelve, amely csak szabványos
érintésvédelemmel (védõérintkezõvel) ellátott (230V/16A) fali csatlakozóba dugaszolható.

2. Üzemelés közben az edény külsõ felülete forró, a fedél leemelésekor fokozott gõzveszélyre kell
számítani! A készüléket üres állapotban mûködtetni tilos! A próbaüzemeltetéskor vízzel töltsük
fel. A hálózati kábelnek nem szabad a gép forró részeihez érnie!

3. Az elsõ üzembehelyezéskor az edény belsõ felületét nedves, mosószeres ruhával tisztítsuk meg. A használat során fellépõ vízkövesedést a kereskedelmi forgalomban kapható vízkõoldó szerekkel kell eltávolítani. Súrolószer használata tilos!
A gépet vízbe mártani, vagy folyóvíz alá tartani tilos!

4. Ne tegyünk más tárgyat (pl. konyharuhát, papírt, fémeket stb.) az edény alja és a rácsbetét közé! Csak a termékhez gyárilag kapható rácsbetétet használjuk, egyéb alátétek alkalmazása esetén a készülék maradandó károsodást szenvedhet!

5. A befõzés munkafolyamata:
A hagyományos csavaros kupakkal ellátott befõttes üvegeket jó alaposan elmossuk, majd a szintén alaposan megmosott gyümölcsöket nyersen, hidegen az üvegekbe helyezzük. A megszokott ízek eléréséhez szükséges cukormennyiséget közvetlenül a gyümölcs tetejére szórjuk, hideg csapvízzel felengedjük, majd a csavaros kupakkal légmentesen lezárjuk. Mindig vitaminban gazdag, érett gyümölcsöket válasszunk, nem fog szétfõni vagy megpuhulni.
Mivel édes, zamatos gyümölcsök kerülnek az üvegekbe, így lehetõség van kevesebb cukor használatára is. Cukor helyett mézet, gyümölcscukrot (fruktóz), szõlõcukrot (dextróz), édesítõszert is használhatunk, vagy akár teljesen natúr állapotban is tartósíthatunk, így cukorbetegek is fogyaszthatják!
A zöldségféléket szintén nyersen, kevés só (ízlés szerint) és víz hozzáadása után dunsztolhatjuk az automatában, melyek ezután elõfõzött állapotba kerülnek.
A savanyúságok esetében az elkészített és ízesített hideg levet öntjük a zöldségekre. Jódozott sót ne használjunk, mert megpuhulhat és elszínezõdhet tõle a zöldség!

Tartósítószert egyáltalán ne használjunk!

A tetõvel gondosan lezárt üvegeket tegyük bele a készülékbe. Gyõzõdjünk meg arról, hogy a géphez mellékelt rácsbetét jól áll-e az edény alján.
Használhatunk különbözõ méretû üvegeket is egy idõben, csavaros kupak esetén egymásra is helyezhetjük õket. Egyszerre akár 18 db 7,2 dl-es üveget dunsztolhatunk.
Töltsük fel hideg vízzel az edényt, a benne lévõ üvegek minimum ¾ részéig. Mindig közel azonos hõfokú vizet töltsünk az automatába, mint az üvegek tartalma. Ha két sorba rakjuk, vagy kis üvegek esetében akár még többe, úgy az alsó sorokat ellepi a víz.
Állítsuk elõbb a hõfok, majd az idõ gombot a mellékelt táblázatban megadott értékekre.
Ha a piros kontroll lámpa világít, a gép bekapcsolt állapotban van.
A befõzési idõ akkor kezdõdik, amikor a gép elérte a beállított hõfokot. A felmelegítéshez szükséges idõt a gép nem számítja a befõzési idõhöz. Az idõkapcsolón beállított idõ csak a kiválasztott hõmérséklet elérése után kezd visszaszámlálni.
A befõzési program végén a kontroll lámpa kialszik, a gép automatikusan kikapcsol.
Ha lejárt a program, az üvegkiszedõ fogó (külön rendelhetõ) segítségével azonnal kiszedhetjük az üvegeket, de akár a készülékben is kihûlhetnek. Az eltarthatóságot ez nem befolyásolja.
A befõzési mûvelet befejezése után a hõfokszabályozót nullára kell állítani, a dugvillát a
konnektorból ki kell húzni.

A WBA 98142035 Befõzõautomata egy teljesen automatizált vezérléssel van felszerelve, amely így a befõzést rendkívül megkönnyíti.
Az idõkapcsoló össz. ideje 120 perc. Ez a termosztáttal összeköttetésben átveszi a kívánt befõzési idõ és hõmérséklet teljes ellenõrzését. Direkt állásba - az idõkapcsolót jobbra kapcsolva - addig üzemel folyamatosan, amíg ki nem kapcsoljuk.

Az idõ beállítása után a hõmérsékletet szabályozó gombot nem szabad elállítani, mert a megváltoztatott érték miatt az idõ-visszaszámláló elindul.
Amennyiben a hõmérsékletet a vízmelegítés ideje alatt akarja korrigálni, a következõ módon járjon el:
• tekerje vissza az idõkapcsoló gombját nulla állásba, ekkor a kontroll lámpa kialszik,
• állítsa be a kívánt hõmérsékletet,
• állítsa az idõkapcsoló gombját a kívánt befõzési idõre.


A termék a befõzésen kívül még felhasználható:
• lekvárok, dzsemek tartósítására
• készételek tartósítására (pl. húsfélék, levesek, sültek)
• forró italok készítéséhez, melegen tartására (forralt bor, tea)
• minden olyan fõzhetõ benne, ami nem tud leégni, például: virsli, kukorica, a rácsra helyezve
• rostos ivólevek készítéséhez (a Weninger Ivólékészítõ külön kiegészítõvel)
• lekvárok fõzésére, ételek melegen tartására (külön kiegészítõ betéttel)


6. Készételek befõzése:
A készételek befõzésekor fõként a húsételekre kell gondolnunk, amelyek dunsztolás után akár önálló ételként vagy tovább feldolgozva, szószokkal, körettel egytálételként fogyaszthatók.
A legfontosabb alapszabály, hogy a befõzésre szánt húsokat jól át kell sütni vagy fõzni, mert a nyers részek romlást okozhatnak. Nem tartalmazhatnak lisztet, tojást. Mindig csont nélkül frissen dunsztoljunk, a halakat is szálka nélkül, filézett állapotban. A húsokat szeletben szárazon, pörköltként, darált húsként is eltehetjük. Az üvegeket ¾ érdemes megtölteni, a dunsztolás során keletkezõ zsírok hõtágulása miatt.

7. Rostos ivólevek:
A befõzõautomata az ivólékészítõ alkalmazásával kiválóan alkalmas rostos ivólevek készítésére.
Az automatát minimum 10 liter vízzel töltsük fel. A hõfokszabályozó gombját egészen jobbra, az„entsaften” kiírásig tekerjük el. Az illesztõgyûrûvel ellátott ivólékészítõt ráhelyezzük az automatára. Vigyázzunk arra, hogy a víz igény szerint, után legyen töltve!

8. Lekvárfõzés és melegentartás:
A befõzõautomatába töltsünk kb. 9 liter vizet, majd helyezzük bele a betétet. A hõfokszabályzó gombját egészen jobbra, az „entsaften” kiírásig tekerjük. Vigyázzunk arra, hogy a víz igény szerint után legyen töltve!

9. Tisztítás: a 3. pontban foglaltak szerint.


A régi bevált befõzési szabályok alapjában véve nem változtak semmit, a már megszokott receptjeinktõl sem kell megválni.

A befõzés a befõzendõ gyümölcs és zöldség sterilizálását jelenti – kémiai konzerváló anyagok nélkül.

A gyümölcsökben, zöldségekben meglevõ kórokozók elpusztulnak, a megfelelõ nyomás által az üvegek légmentesen záródnak. Az így elkészített befõttek és savanyúságok 3 évig eltarthatóak, de ez idõn túl is elállnak, csak veszíthetnek élvezeti értékükbõl. Mivel tartósítószer nélkül készülnek, így felbontás után hûtõben kell tárolni és 3-4 nap elteltével elfogyasztani.
A készételek eltarthatósága kb. 3 hónap.


A BEFÕTTEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ JÓ MUNKÁT,
AZ ELFOGYASZTÁSUKHOZ JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!

Webáruház készítés
olcso.hu arkoz.hu olcsobbat.hu arcedula.hu simplepay_hu