Természetes édesítőszer

Gyakori kérdések- válaszok


 • A Stevia termékeket diabéteszesek használhatják- e?

Igen, a stevia és a steviosid , mint édesítő, abszolút biztonségos / Boeck-Haebicch,1992./.   Chan et.al./2000/ önkéntesekkel végzett kísérlete - napi háromszor 250 mg. – nem változtatott a vér biokémiai összetételén.

 

 • A steviosid molekula diabéteszeseknek veszélytelen?

Igen ,a steviosid a fő édes-összetevője a steviának, 300-szor     édesebb a cukornál, ezáltal csekély mennyiséget kell bevinni belőle a szervezetbe. A steviosid nem szívódik fel a bélfalon keresztül, ellenben a vastagbélben a baktériumok hatására a steviosid

steviollá alakul. Ha a napi bevitt mennyiséget nézzük - 131 gr./ cukor/ nap Eu . átlag- , akkor az 400 mg. Steviosidnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy 240 mg glukóz lesz a 400 mg. Steviosidból.

Ebből 1/3 rész átalakul, 1/3 rész kiürül a szervezetből, 1/3 rész pedig felszívódik / 80 mg. = 0,08 gr./ Ez a glukóz- mennyiség elhanyagolható a szervezetben.

 

 • A Stevia  fogyasztása okozhat –e rákot?

Nem. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a steviosid és a Rebaudiosid  A ,nem rákkeltők. A JECFA  1999-es állásfoglalása szerint a Stevia  orális bevitele nem okoz  toxikus elváltozást. Állatkísérletek bizonyították , hogy napi 1100 mg testsúlykilógramm  bevitele a patkányok szervezetében nem mutatott elváltozásokat. Ezt a megállapítást  a WHO is igazolja, elfogadta. Bizonyított továbbá, hogy a steviosidot világszerte  használják- Paraquai 500 éve, Japán több, mint 25 éve, Dél –Kórea 16 éve, Brazília 13 éve, Kína 12 éve, USA – 1995-óta étrend-kiegészítőként. Negatív visszajelzés egyik országból sem érkezett.

 

 • A Steviát a PKU  / anyagcserebetegség/- ben szenvedők fogyaszthatják –e?

Igen, a Stevia és a steviosid kémiai összetétele, -diterpenglycoside, erősen különbözik az aszpartamtól.

 

A Stevia és a vérnyomás

Chan et.al. 2000-ben , emberekkel végzett egy tanulmányt, mely - 60 fő önkéntesből állt - napi háromszor 250 mg. Steviosidot fogyasztottak, egy éven keresztül. Három hónap elteltével a systolis és a diastolis vérnyomás normalizálódott, a kísérlet befejeztéig így is maradt. A vérképet a kísérlet során nem változtatta meg. Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy a Stevioosid nem testidegen anyag, tehát alternatívát jelenthet a vérnyomás-stabilizálásban. A csoportban az átlagos vérnyomás 166/ 102 volt , a kísérlet végére ez az arány 153/ 90 –re változott.

 

 • Igaz –e, hogy a stevia a férfi-nemzőképességre negatív hatást gyakorol?

Nem. Kísérletek bizonyítják / Planas és Kuc , 1968./, hogy a

patkányok szaporodását a Steviával készült tea  fogyasztása nem befolyásolta. Ezt a megállapítást 1996-ban Siotsu megerősítette, ő több-fajta állaton végzett kísérleteket. Az állatok általános viselkedése nem változott / vízfelvételük, testsúlyuk, szaporulatuk, utódaik súlya stb. /. Wahrend Melis /1999./ kísérlete igen magas koncentrációjú Steviosid bevitelén alapult. 5.3 gr. steviosid / testsúly kilogramm bevitellel dolgozott- ez a mennyiség egy 65 kg- os embernél 3,4 kg szárított Stevia levélnek felel meg- de itt sem tapasztaltak szaporulatbeli különbséget az állatoknál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a kísérletet csak egyszer végezték el.

 

 • Mennyi a napi ajánlott stevioside bevitel?

Egy biztonságos arányt állapítottak meg /Xili et.al. ,1992/,ez egy 65 kg-os embernél  7,9 mg/ tests.kg. = 513 mg –nak felel meg. A napi átlag cukorbevitel /131 gr. Eu.átl./ kb.436 mg-nak megfelelő mennyiség.

 

 • Milyen mennyiségben használjuk a Steviát édesítésre?

 

Ez a mennyiség a Stevia levelek édességének %-ától függ, amely eltérő lehet: 6-15%.

Ez azt jelenti, hogy a szárított levelek 18-45-ször édesebbek a cukornál.

Eredmény: 100 gr. szárított levél 6% steviosid tartalommal 1800 gr. cukornak felel meg, míg 15% steviosid tartalommal 4500 gr. cukornak felel meg.

A steviosidnál ez az arány, mivel 300-szor édesebb a cukornál: 100 gr.= 3 kg. cukor.

A steviosiddal óvatosan bánjuk , hiszen nagyon tömény koncentrátum, csekély mennyiséget használjunk ételeinkbe.

 • Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?

Gyakorlatilag a Stevia nem tartalmaz kalóriát. A Stevia  null kalória, null cukor, null zsír , null koleszterin- tartalmú.

 

 • Stevia helyettesítheti –e a diétában a cukrot?

Igen. Meg kell állapítani, hogy az ételeinkben a cukor fontos összetevő, hiszen az ízéért fogyasztjuk. Sajnos a kalória bevitelt növeljük vele, tehát ételeinknek csak az élvezeti értékét növeli.

A napi cukorbevitel mennyiségét ne a készételek elfogyasztása tegye ki , hanem együnk minél több friss gyümölcsöt. Megállapíthatjuk, hogy a diétában a cukor helyettesíthető a Steviával.

 • Stevia, a fogápolásban

Albino Spraque-Dawley Ratten et.al./1992./  bebizonyították, hogy a Steviosid és a rebaudiosid használatával meggátolhatjuk a szájban a káros baktériumok kifejlődését.

 • Használható –e a Stevia és a steviosid sütésre-főzésre?

Igen. A steviosid olvadáspontja 198 celsius-fok, összetétele nem változik, nem színezi meg az ételt a sütés –főzés során. Mindennapi használatra kiválóan alkalmas, még a tejtermékek, ill. a savas gyümölcsök / eper, narancs, ananász / ízesítésére is tökéletesen használható. A steviosid PH- stabil , tehát ételeink elkészítéséhez széles körben használható a Stevia és a Steviosid.

 

 • Mi a törvényes jogállás a Steviával kapcsolatban?

A Stevia rebaudiana és kivonatai széles körben elterjedtek a világon, mint édesítő. PL.: Dél –Amerikában, Ázsiában, Japánban, Kínában és az Eu különböző országaiban / internet /. Brazíliában, Kóreában , Japánban a Stevia és Steviosid nagy mennyiségben van a piacon , kb. 60% a piaci részesedése, mint kalóriamentes, természetes édesítő. 1995-óta az USA-ban , mint étrend-kiegészítő van jelen. 2000- től az Eu. a Steviát és kivonatait új élelmiszerként tartja számon és a mai napig nem engedélyezik a forgalmazását, hivatkozva a mérési eredmények, laborvizsgálatok nem megfelelő mennyiségére. Ez a tény számos kérdést felvet, hiszen sok országban legálisan forgalmazzák, de az Eu-ban különböző cégek bojkottálják a Stevia forgalomba hozatalát. Az internetes forgalmazásról nem esik szó a szabályozásban.

 

/ Mathias G. írása alapján/

Webáruház készítés
olcso.hu arkoz.hu olcsobbat.hu arcedula.hu simplepay_hu